NATO preia comanda sistemului de apărare antirachetă din Europa, iar în România va fi o brigadă multinaţională. Sunt două dintre concuziile primei zile a summitului Alianţei de la Varşovia. Deciziile conturează o nouă strategie a NATO în Est. Astăzi se va discuta despre situaţia din Afganistan şi din Ucraina, scrie Digi 24.
În prima zi a summitului, membrii Alianţei au decis să întărească rapid flancul sud-estic, aprobând cele mai vaste mişcări de personal NATO de după sfârşitul Războiului Rece.
Patru batalioane de 600 până la 1.000 de militari vor fi staţionaţi în ţările baltice şi Polonia. Grosul trupelor va fi furnizat de Statele Unite, Marea Britanie şi Canada.
Pe lângă aceste batalioane, NATO înfiinţează şi o brigadă multinaţională româno-bulgară. Decizia a fost luată după ce, potrivit unui oficial american, NATO a constatat "semne de intimidare" în Marea Neagră.
„NATO a întărit deja prezenţa în regiunea Mării Negre, în partea sud-estică a alianţei noastre. Cu măsuri de asigurare atât în aer, cât şi pe mare, în Marea Neagră, dar şi în Turcia, cu avioane AWACS şi sisteme de apărare antirachetă. Prin urmare, ne-am întărit deja prezenţa. În al doilea rând, am fost de acord azi cu ceea ce am numit o prezenţă complet adaptată în Sud-Est. Şi aceasta se bazează pe brigada româno-bulgară, va oferi un cadru pentru o instrucţie amplă a forţelor NATO, aşadar va fi o prezenţă multinaţională sub această brigadă româno-bulgară”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Pe de altă parte, cu riscul de a supăra Rusia, NATO a preluat comanda scutului antirachetă din Europa.
„Am decis să declarăm activarea iniţială a sistemului de apărare antirachetă al NATO. Asta înseamnă că navele americane aflate în Spania şi radarele din Turcia şi interceptorii din România vor putea lucra împreună sub comanda şi controlul NATO”, a precizat Jens Stoltenberg.
Secretarul NATO a subliniat că la reuniunea miniştrilor apărării din ţările membre, programată în octombrie, se va discuta şi despre o posibilă prezenţă sporită aeriană şi maritimă a Alianţei în zona Mării Negre.
Securitatea la Marea Neagră reprezintă principala problemă susţinută de România în cadrul alianţei. Vestea bună e că preşedintele Turciei a vorbit şi el răspicat despre această necesitate şi s-a arătat dispus să lucreze cu partenerii români pentru sporirea ajutorului de securitate maritim în regiune.