Două persoane au murit, iar alte peste 160 au fost evacuate din casele inundate, potrivit datelor transmise, luni, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care precizează că aproximativ 2.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au intervenit pentru salvarea oamenilor aflaţi în pericol. 

Conform datelor centralizate de MAI, din cauza furtunilor puternice şi-au pierdut viaţa două persoane - un copil din judeţul Mureş, după ce un copac s-a prăbuşit peste un autoturism în care se aflau doi adulţi şi trei copii, şi un adult din judeţul Timiş, care a fost lovit de fulger.

Ministerul de Interne precizează că în ultimele 24 de ore au fost emise 30 de avertizări/atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate, 11 de cod portocaliu, care au vizat judeţele Alba, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Mureş, Prahova, Suceava şi Timiş şi 11 de cod galben, care au vizat judeţele Băila, Botoşani, Buzău, Neamţ, Prahova, Suceava şi Tulcea. De asemenea, în acelaşi interval au fost emise opt avertizări hidrologice de inundaţii pentru râurile din centrul şi vestul ţării.

Pentru salvarea populaţiei din zonele afectate şi reducerea efectelor inundaţiilor au intrevenit aproximativ 2.000 de angajaţi ai MAI - peste 1.100 de pompieri, 700 de poliţişti şi 100 de jandarmi. În ultimele 24 de ore, au fost dislocaţi în judeţul Hunedoara pompieri din judeţele Caraş-Severin, Gorj, Sibiu, Alba şi Timiş, care au adus 15 motopompe de mare capacitate. Astfel, peste 100 de pompieri militari cu cinci motopompe remorcabile, 10 motopompe de mare capacitate, patru autocamioane şi trei autospeciale au intervenit în localităţile din judeţul Hunedoara unde au fost înregistrate probleme. De asemenea, au fost suplimentate forţele şi în judeţele Arad şi Suceava, iar pentru alte unităţi din cadrul ISU Alba şi ISU Bihor a fost ridicat nivelul de alertă.

În urma inundaţiilor, au fost evacuate preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale. MAI precizează că în judeţele Mureş şi Suceava au fost evacuate 98 de persoane, iar în Hunedoara alte 60 de persoane. 

"În prezent, intervenţiile pompierilor se desfăşoară pentru evacuarea apei, astfel încât persoanele evacuate preventiv să poată reveni la locuinţe", mai spune MAI.

Duminică, mai sunt în vigoare avertizări hidrologice de cod galben până la ora 18.00, însă după-amiază va intra în vigoare şi o altă atenţionare meteo, astfel că ministrul de Interne a dispus pregătirea unor forţe suplimentare care să poată fi detaşate în judeţele unde ar mai putea fi înregistrate inundaţii.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a convocat prefecţii în videoconferinţă pentru marţi, de la 8.30, pe tema evaluării pagubelor produse de inundaţii şi a măsurilor luate de către autorităţi, la videoconferinţă urmând să participe şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale cu atribuţii în acest domeniu.

O fetiţă de doi ani şi-a pierdut viaţa după ce un copac smuls de o vijelie a căzut peste autoturismul în care se afla, în Mureş, iar un bărbat a murit lovit de fulger în Timiş. Sute de locuinţe au fost inundate sau avariate de furtunile produse duminică noapte în mai multe judeţe. În judeţul Suceava, zeci de turişti au rămas izolaţi în pensiuni, iar mai multe maşini au fost luate de ape. La Arad, ploile au inundat cartiere întregi, inclusiv două spitale, unde medici şi pacienţi au lucrat alături de pompieri pentru evacurea apei. Un întreg cartier din Petroşani, aflat într-o zonă mai joasă, este sub apă, nivelul acesteia ajungând la etajul întâi al imobilelor.