Zeci de gospodării din localităţi ale judeţului Suceava au fost inundate, sâmbătă seara, în urma ploilor abundente, iar pompierii au acţionat în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru evacuarea apei, dar şi pentru evacuarea a patru persoane

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, pompierii militari suceveni au intervenit, începând de sâmbătă după amiază în urma ploilor torenţiale, care au afectat mai multe localităţi din tot judeţul, în special în Suceava, Siret, Rădăuţi, Gura Humorului, Frasin, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Valea Moldovei, Muşeniţa, Vicovu de Jos, Frătăuţii Noi, Şcheia şi Brodina.

Cele mai afectate localităţi au fost Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, unde pârâurile Pozen şi Horodnic au depăşit cota de inundaţie şi apa revărsată a afectat în jur de 80 de gospodării.

Tot în comuna Horodnic de Jos, în zona numită „Călugăriţa”, pompierii militari au intervenit sâmbătă seara pentru salvarea a patru persoane, a căror gospodărie era înconjurată de ape. Cele patru persoane, adulte, au fost evacuate în siguranţă.

Totodată, pompierii militari au monitorizat atent zona şi au verificat fiecare locuinţă, pentru a se asigura că nu mai sunt persoane în pericol şi au fost evacuate animale şi păsări de curte din mai multe gospodării, iar
după trecerea viiturii, echipajele pompierilor vor interveni în zonă pentru evacuarea apei din proprietăţile afectate.

De asemenea, salvatorii au mai intervenit, pentru evacuarea apei, în localităţile Sfântu Ilie Suceava, Mănăstioara, Siret, Voitinel, Plutoniţa, Gura Humorului, Văşcăuţi, Mironu, Rădăuţi şi Capu Câmpului.

Sursa citată menţionează că zonele critice au fost în permanent monitorizate pe tot parcursul nopţii, urmând ca în perioada următoare, comisii mixte să se deplaseze în teren şi, împreună cu autorităţile locale, să evalueze pagubele generate de inundaţii.

Un număr total de 127 de persoane din care 73 de pompieri salvatori, iar restul poliţişti, jandarmi sau lucrători ai serviciilor voluntare sau din comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, au intervenit în diferite situaţii, de monitorizare, evacuare apă şi salvare de persoane.