Anul acesta Armata Romana ar putea beneficia de un nou transportor blindat, care ar urma sa fie produs la Automecanica Moreni dupa ani de zile de cand in fabrica nu s-a mai realizat nimic pentru MApN din lipsa banilor.

Masina de lupta ar putea fi produsa de Automecanica Moreni in colaborare cu o companie straina importanta in acest domeniu, informeaza TVR.


Aproape un an au durat negocierile, dar Compania Nationala Romarm discuta acum cu trei mari companii din spatiul euro-atlantic care ar putea sa produca masina de lupta in fabrica Automecanica Moreni.

Partea romana a insistat ca transportorul blindat sa fie construit la Moreni pentru a relansa industria de aparare, pe langa conditiile tehnice legate de performanta vehiculului de lupta.

Acum cinci ani, MApN a semnat un contract cu fabrica de la Moreni pentru ca viitorul transportor blindat sa fie 100% romanesc. Angajatii de la Moreni au inceput proiectarea si acum doi ani au facut teste in poligon. Problema este ca lipsa fondurilor a dus la imposibilitatea fabricarii unei masini 100% romanesti, asa ca cea mai buna varianta este parteneriatul cu o firma internationala.

Automecanica Moreni a fost infiintata in 1969 si producea transportoare blindate amfibii pe roti cu tractiune 4x4, 6x6 si 8x8. In 1990 in fabrica lucrau 4.500 de persoane, in timp ce in 2006 numarul acestora a scazut la 400.

In 2015, unitatea din Moreni a cedat 14 hectare de teren catre Parcul Industrial Moreni, care s-a dezvoltat destul de mult, producand la capacitate maxima, in timp ce Automecanica abia primea cateva comenzi civile.

ziare.com