Rusia va lua măsuri de ordin tehnico-militar, după ce elemente al scutului american antirachetă au devenit operaţionale în Europa de est. Este reacţia oficială a Ministerului rus de Externe după inaugurarea Bazei de la Deveselu. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, spune că evenimentul „activitatea SUA este o ameninţare directă la adresa securităţii internaţionale”. În acelaşi timp, aceasta acuză Statele Unite de încălcarea Tratatului internaţional privind lichidarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.

De-a lungul mai multor ani, partea rusă a atenţionat de nenumărate ori cu privire la riscurile pe care le creează pentru securitatea internaţională şi stabilitatea strategică o desfăşurare unilaterală şi neîngrădită a sistemului strategic american de apărare antirachetă”, a declarat Maria Zaharova, citată de Agerpres.

„Am propus diferite variante de reglementare a situaţiei din jurul sistemului antirachetă american şi eram deschişi pentru o strânsă cooperare, care să meargă până la crearea în Europa, împreună cu NATO, a unei asemenea arhitecturi antirachetă care să fie construită pe principiul sectoarelor”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Potrivit Mariei Zaharova, Rusia continuă să considere „activitatea distructivă a SUA şi aliaţilor lor în domeniul antirachetă drept o ameninţare directă la adresa securităţii şi stabilităţii internaţionale şi regionale”. „În acest fel se complică în mod substanţial situaţia strategică din Europa”, a spus ea.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus spune că în componenţa complexelor antirachetă amplasate în România şi Polonia intră „sisteme de lansare identice cu acelea folosite pe navele militar-maritime americane pentru lansarea de rachete cu rază de acţiune medie Tomahawk”.

„Considerăm apariţia unor asemenea sisteme de lansare pe uscat ca fiind o încălcare a uneia dintre prevederile-cheie ale Tratatului privind lichidarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune. În acest fel, SUA au încălcat Tratatul, lucru pe care suntem nevoiţi să îl declarăm deschis şi fără niciun fel de formulări diplomatice suplimentare. Este vorba de încălcarea acestui acord”, a declarat Mariei Zaharova.

Aceasta a spus şi că că „Rusia a atenţionat de nenumărate ori asupra pericolului ca situaţia privind sistemul american antirachetă să evalueze conform unui scenariu negativ, însă îngrijorările ei sunt în continuare ignorate. Din aceasta tragem o concluzie, inclusiv în ceea ce priveşte luarea de contramăsuri de ordin tehnico-militar”.