Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI anunţă, printr-un comunicat, că a decis să suspende pentru 30 de zile autorizaţia firmei de ambulanţe private PULS. Decizia a fost luată în urma controlului provocat de moartea fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng. Au fost identificare medicamente şi materiale sanitare cu termene de valabilitate depăşite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor şi asistenţilor, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit şi fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare. De asemenea, în ambulanţele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.

 

Comunicatul MAI:

"Echipa din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne şi specialiştii Ministerul Sănătăţii au finalizat controlul început ieri la o societate comercială care asigură servicii private de ambulanţă.

În urma acestui control au fost identificate următoarele:

- modificarea clasificării ambulanţelor, fără obţinerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanţe funcţionale erau de tip A (destinate doar transportului pacienţilor), celelalte trei ambulanţe de tip B şi C (destinate urgenţelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenţii, inclusiv cele de urgenţă, se făceau cu ambulanţe tip A, care erau incomplet echipate.

- au fost identificare medicamente şi materiale sanitare cu termene de valabilitate depăşite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor şi asistenţilor, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit şi fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.

- pe ambulanţele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.

- reprezentanţii firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societăţii.

 

Aceste aspecte reprezintă neglijenţe şi abateri grave care revin în sarcina societăţii comerciale care asigură servicii private de ambulanţă, fapt pentru care au fost dispuse următoarele sancţiuni:

- suspendarea pe o perioadă de cel puţin 30 de zile a autorizaţiei de funcţionare a firmei private de ambulanţă, până la remedierea tuturor deficienţelor.

- aplicarea de către DSU a unei amenzi în valoare de 20.000 de lei, pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanţelor.

- aplicarea de către Direcţia de Sănătate Publică a unei amenzi în valoare de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate şi modul de tratare a deşeurilor medicale.

- extinderea controlului de către Direcţia de Sănătate Publică pe alte aspecte specifice sesizate, de competenţa acesteia.

Măsura suspendării autorizaţiei urmează să fie dispusă, conform legii, de către Direcţia de Sănătate Publică.

Digi 24