Autorităile canadiene au emis ordine de evacuare pentru 80.000 de persoane dintr-un oraş situat în centrul Canadei, după ce un incendiu puternic de vegetaţie a cuprins zona bogată în nisipuri petroliere, iar condiţiile de vânt prognozate pentru miercuri înrăutăţesc situaţia, relatează Reuters

Autorităţile din provincia Alberta au solicitat intervenţia armatei pentru a ajuta la evacuarea locuitorilor din oraşul Fort McMurray, dar şi la operaţiunile de stingere a focului.

Dar ajutoarele militare şi a forţelor aeriene solicitate ar ajunge în două zile, în condiţiile în care evacuarea locuitorilor este o cursă contra cronomentru.

Circa 44.000 de persoane ar fi deja pe drumuri, în curs de părăsire a oraşului, în timp ce alte 8.000 ar fi deja în centre de adăpost din afara oraşului Fort McMurray, potrivit oficialilor canadieni locali.

"În momentul de faţă, incendiul s-a extins în oraş", a declarat şeful departamentului de pompieri din Fort McMurray, Darby Allen.

"Distruge comunităţile în timp ce vorbim. Casele ard în timp ce vorbim", a mai avertizat oficialul canadian.

Un incendiu de vegetaţie care a izbucnit duminică, distrugând 2.650 de hectare, s-a extins rapid în condiţii de vânt marţi, devenind un real pericol pentrru vieţile locuitorilor din Fort McMurray.

Din cauza incediului a fost închisă ieşirea din sudul oraşului, astfel că locuitorii sunt obligaţi să se îndrepte spre nord, spre zonele cu nisipuri petroliere.

Este al doilea incendiu major în regiunea de zăcăminte petroliere în mai puţin de un an. În mai anul trecut, din cauza incendiiilor de vegetaţie, sute de lucrători au fost evacuaţi din regiune şi productivitatea petrolieră a regiunii Alberta a scăzut cu 9%.