Salah Abdeslam, suspectul-cheie al atentatelor care au avut loc în noiembrie la Paris şi care s-au soldat cu moartea a 130 de persoane, a fost extrădat în Franţa din Belgia, a informat, miercuri, procuratura belgiană, citată de Reuters online.

"Pot confirma că a fost extrădat", a spus un purtător de cuvânt al procurorului federal din Belgia.

Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat pe data de 18 martie la Bruxelles, după ce a fost urmărit timp de patru luni.

Anchetatorii au susţinut că teroristul le-a spus că plănuise din punct de vedere logistic atentatele din noiembrie de la Paris şi că intenţiona să se arunce în aer, însă s-a răzgândit în ultimul moment.

Tatăl lui Salah Abdeslam a declarat acum aproximativ două săptămâni că speră că fiul său va vorbi în faţa instanţei. "Va fi judecat", "aşa este dreptatea", "cel care a făcut ceva rău trebuie să plătească", a declarat el. "Sper că toată lumea va vorbi", a adăugat tatăl lui Abdeslam. Nu ştiu cum de copiii au intrat în asemenea escrocherii, "chiar nu înţeleg ce este în capul lor", a precizat acesta. "Sunt în Belgia de 40 de ani, eram fericiţi, eram bine, ieşeam, râdeam, acum nici măcar nu mai putem ieşi din casă", a adăugat atunci el.

Yazid, fratele lui Salah Abdeslam, a declarat pe data de 11 aprilie că teroristul "începe să îşi dea seama ce a făcut".

Abdeslam i-a mărturisit acestuia că s-a lăsat influenţat de fratele său Brahim, care s-a detonat la Paris. Brahim i-ar fi cerut să meargă să caute oameni în Ungaria şi Germania, fără a-i prezenta un motiv anume. Salah susţinea că nu era la curent cu proiectul de atentat, până în ultima clipă. Acesta ar fi decis să nu se detoneze după ce a ajuns la stadionul Stade de France.

Yazid a mai declarat atunci că Abdeslam, care se afla în detenţie în Belgia, voia să se instaleze în celula sa din Franţa, unde ar putea petrece mulţi ani, şi că doreşte în special să colaboreze cu anchetatorii francezi. "Salah datorează acest lucru familiilor victimelor", a mai spus fratele teroristului.

Mediafax