Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a "condamnat cu fermitate" duminică ultimul test cu rachetă nord-coreean efectuat în Marea Japoniei, potrivit AFP.

Într-o declaraţie unanimă, cele 15 ţări membre afirmă că lansarea acestei "rachete de pe un submarin", care a avut loc sâmbătă, constituie o "nouă încălcare gravă" a rezoluţiilor ONU.

Statele membre au reamintit "profunda lor îngrijorare" de a vedea că "activităţile balistice ale Phenianului contribuie la dezvoltarea vectorilor pentru arme nucleare şi sporirea tensiunii în regiune şi dincolo de aceasta".

Ele au reafirmat că Phenianul "trebuie să se abţină de la orice nouă acţiune care ar încălca rezoluţiile pertinente ale ONU" şi au cerut insistent ca regimul comunist "să îşi respecte angajamentul precedent de a institui un moratoriu asupra lansărilor de rachete".

Reamintind că ONU a înăsprit din nou sancţiunile internaţionale impuse Phenianului după ultimul test nuclear nord-coreean din ianuarie, membrii Consiliului "au subliniat insistent necesitatea de a consolida aplicarea acestor măsuri".

Acest paragraf este adresat implicit Chinei, singurul aliat şi principalul partener economic al Coreii de Nord.

Duminică, preşedintele american, Barack Obama, şi-a exprima dorinţa ca Beijingul să facă presiuni mai mari asupra Phenianului după noi teste militare "provocatoare" din partea Coreii de Nord.

Nivelul presiunii Chinei asupra regimului comunist "nu este complet cum ar trebui să fie", a declarat Barack Obama în cursul unei conferinţe de presă organizate la Hanovra (nordul Germaniei), unde efectuează o vizită de două zile.

AGERPRES