Pompieri, voluntari şi pădurari încearcă să stingă, de 17 ore, un incendiu de vegetaţie şi resturi forestiere, izbucnit în zona Runcu Topliţei din judeţul Harghita, în condiţiile în care terenul este accidentat, iar căile de acces nu sunt practicabile pentru autospeciala cu apă.

Col. Ovidiu Dudu, reprezentant al ISU Harghita, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că pompierii harghiteni au fost alertaţi cu privire la incendiul de vegetaţie joi, în jurul orei 19.00, de către localnici.

”Noi am fost anunţaţi aseară, în jurul orei 19.00 despre incendiu, de către persoanele care erau la faţa locului (...), un pădurar cu încă doi cetăţeni", a afirmat reprezentantul ISU Harghita.

Potrivit acestuia, un echipaj a fost trimis în zona Runcu Topliţei de joi seara, însă intervenţia a fost îngreunată de terenul accidentat, căile fiind nepracticabile pentru autospeciala cu apă.

”Noi am trimis aseară un echipaj care nu a putut interveni cu apă şi s-a intervenit cu lopeţi. Pompierii, pădurarul şi localnicii au încercat să înăbuşe cu pământ fiecare cioată, au intervenit toată noaptea", a adăugat col. Ovidiu Dudu.

Vineri, la locul incendiului a fost dusă o maşină de teren de la Gheorgheni, cu aproximativ 200 de litri de apă, iar pompierii, voluntarii şi pădurarii încearcă să lichideze incendiul. Flăcările au cuprins o suprafaţă de aproximativ două hectare, pe care se află 20- 30 de rădăcini de arbori şi resturi de exploatare.

”Am reuşit să ducem o maşină de teren cu 200 de litri de apă până sus, exact în zona focarelor. Noi avem în dotarea autospecialei respective nişte vermorele, care sunt speciale pentru intervenţii în zone montane, fără acces cu autospeciale şi fiecare are capacitate de 15 litri de apă. Sunt în jur de 20, maxim 30 de rădăcini de arbori şi resturi de exploatare care fumegă. Trebuie mers la fiecare dintre aceste cioate şi stinse cu apa din vermorelele respective. Când se va goli rezervorul de apă, maşina trebuie să coboare vreo patru kilometri unde se poate alimenta şi să urce din nou", a adăugat reprezentantul ISU Harghita.

Mediafax