Jean-Marie Le Pen a fost condamnat miercuri de Tribunalul corecţional din Nisa la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de euro, pentru "provocare la ură şi la discriminare etnică" în legătură cu afirmaţii discriminatorii, în 2013, la adresa romilor din România, Bulgaria şi Ungaria, relatează AFP.

Fostul preşedinte al Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) a fost condamnat, tot miercuri, de Tribunalul corecţional de la Paris, la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de euro, pentru că a catalogat din nou, în urmă cu un an, camerele de gazare drept un "detaliu" al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

La Nisa, justiţia l-a mai condamnat pe Le Pen să plătească suma de câte 1.000 de euro fiecăreia dintre părţile civile reprezentate de către asociaţiile SOS Racisme, Liga drepturilor omului şi Prales (pentru apărarea drepturilor romilor). O pedeapsă constând într-o amendă în valoare de 25.000 de euro a fost cerută în şedinţa din 18 februarie.

Jean-Marie Le Pen, care nu a fost prezent la deliberări, şi nici avocatul său, are la dispoziţie zece zile să facă apel.

Cofondatorul FN a făcut declaraţiile care-i sunt reproşate la 4 iulie 2013, într-o reuniune publică la Nisa.

"Se pare că aveţi câteva necazuri cu câteva sute de romi care au, în oraş, o prezenţă usturătoare şi, să zicem, mirositoare. Acesta este doar micul vârf al aisbergului", declara el.

"Vă anunţ că în 2014 vor veni la Nisa cel puţin 50.000 de romi. Deoarece începând de la 1 ianuarie cele 12 milioane de romi din România, Bulgaria şi Ungaria vor avea posibilitatea să se stabilească în toate ţările din Europa", adăuga el.

Avocata SOS Racisme Patricia Suid a salutat miercuri hotărârea, subliniind că "nu trebuie să lăsăm asemenea afirmaţii nepedepsite", dar şi-a exprimat regretul faţă de faptul că sancţiunile financiare şi despăgubirile respective nu sunt mai mari.