România a trimis Uniunii Europene 22 de candidaturi ale unor experţi în materie de poliţie şi stat de drept pentru a contribui la misiunea UE din Ucraina, a precizat MAE, potrivit Mediafax, subliniind că Bucureştiul intenţionează să identifice specialişti şi pentru solicitări viitoare. Miniştrii de Externe din UE au decis înfiinţarea unei misiuni civile pentru Ucraina, sub egida PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună), după ce Uniunea Europeană a fost sesizată de Kiev în legătură cu necesitatea reformării sectorului civil de securitate.
În urma deciziei de înfiinţare a misiunii, structurile specializate ale UE au transmis solicitări de contribuţii cu personal adecvat, astfel încât aceasta să beneficieze de expertiză din partea statelor membre, explică MAE.
„România doreşte să sprijine şi în acest mod Ucraina, fiind deja identificaţi 22 experţi naţionali pe componentele de poliţie şi stat de drept, candidaturile acestora fiind transmise spre evaluare către structurile competente ale UE“, se arată în răspunsul MAE.
De asemenea, Ministerul de Externe informează că, în afară de cei 22 de experţi, România intenţionează să identifice experţi şi pentru solicitările viitoare de contribuţii ale EUAM Ucraina.
România este hotărâtă să contribuie „substanţial“ la Misiunea UE de Consiliere pentru Ucraina, a precizat, la 22 iulie, la CAE, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, subliniind totodată că Bucureştiul sprijină consolidarea în continuare a regimului de sancţiuni aplicate Rusiei, informează MAE.
Misiunea, cu un mandat iniţial de 2 ani, va avea drept scop sprijinirea reformei sectorului civil de securitate şi al statului de drept din Ucraina.