Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, aduce din nou în discuţie ideea că accidentul aviatic de la Smolensk în care a murit fostul preşedinte Lech Kaczynski, a fost un act terorist în spatele căruia s-a aflat Rusia, informează AFP, citând presa poloneză.

"După Smolensk, putem spune că am fost prima mare victimă a terorismului în conflictul care se joacă sub ochii noştri", a declarat Antoni Macierewicz într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă.

Ministrul a precizat şi că tragedia de la Smolensk a fost de fapt o reacţie a Moscovei la cererea Poloniei din 2009 de cataloga drept "genocid" masacrul a mii de ofiţeri polonezi, la Katyn, de către poliţia politica a lui Stalin, în 1940.

"La doar şase luni, am văzut cum tentativa de a ridica această chestiune a provocat o reacţie pe care lumea contemporană nu şi-o putea imagina. O reacţie care a antrenat moartea întregii elite poloneze, pur şi simplu moartea delegaţiei poloneze în zbor spre Katyn, deasupra Smolenskului. (...) Nu exista nicio îndoială asupra faptului că ceea ce s-a întâmplat deasupra Smolenskului a avut drept scop să priveze Polonia de conducerea sa care conducea naţiunea noastră spre independenţă", a declarat ministru Apărării.

Antoni Macierewicz a mai spus că terorismul este "o creaţie a gândirii socialiste-sovietice, care nu a existat în istoria lumii occidentale şi creştine".

Liderii opoziţiei au reacţionat rapid la declaraţiile ministrului, precizând că afirmaţiile sunt foarte grave şi că această ipoteză nu are la bază vreo dovadă.

cotidianul.ro