Parlamentul sloven a adoptat vineri o lege care înăspreşte condiţiile pentru solicitanţii de azil, astfel încât să reducă numărul sosirilor în această mică ţară care se teme să devină o zonă de blocaj pe ruta migraţiei în Balcani, relatează AFP.

Noua lege simplifică procedura refuzului pentru solicitanţii de azil proveniţi din ţări considerate "sigure", reduce termenul de apel şi ajutorul financiar acordat refugiaţilor şi familiilor acestora în cazul reîntregirii.

Scopul acesteia este de "a permite punerea în aplicare a unor proceduri de azil rapide şi eficiente pentru cei care au într-adevăr nevoie (...) şi a oferi bazele unei politici eficiente de retrimitere a celor care un îndeplinesc condiţiile pentru o protecţie internaţională", a declarat ministrul de interne, Vesna Gyorkos Znidar.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 45 de voturi pentru şi patru contra, din totalul de 90 de deputaţi ai parlamentului sloven.

Opoziţia de centru dreapta, care s-a pronunţat pentru măsuri mai restrictive şi o plafonare a numărului de intrări — cereri respinse de coaliţia de centru stânga aflată la putere—, a boicotat votul.

cotidianul.ro