Mijlocul lunii februarie va aduce temperaturi ridicate în întreaga ţară, dar mai ales în sudul ţării şi în Bucureşti, cu până la 15 grade Celsius peste limitele normale, fiind posibil să se înregistreze chiar recorduri zilnice de temperatură în 15 şi 16 februarie, a declarat duminică, pentru AGERPRES, Maria Tomescu, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

"Luni ne aşteptăm la temperaturi cuprinse între 11 grade Celsius în depresiuni şi 21 — 22 de grade Celsius în Lunca Dunării, cu 19 — 20 de grade în Capitală. Marţi, temperaturile vor fi cuprinse între 10 şi 22 de grade Celsius, cu 23 — 24 de grade în Lunca Dunării şi 21 — 22 de grade în Bucureşti, iar de miercuri vremea se mai răceşte comparativ cu luni şi marţi, fiind în jur de 18 grade Celsius, dar în continuare va fi foarte cald. În mod normal, în această perioadă, ar trebui să avem maxime cuprinse între zero şi şase grade Celsius, cu cinci grade în Bucureşti şi minime, între minus nouă şi plus un grad Celsius, iar în Bucureşti minus trei grade Celsius. În această perioadă, chiar şi minimele sunt mult mai ridicate decât maximele normale. Minimele pe care noi le avem în tot intervalul sunt de minus un grad şi 10 grade Celsius, adică cu opt grade mai ridicate decât cele normale, în timp ce temperaturile maxime vor fi chiar cu 15 grade mai ridicate", a precizat Maria Tomescu.

Deşi au mai fost ani în care s-au înregistrat temperaturi ridicate în luna februarie, zilele de 15 şi 16 februarie ar putea atinge, potrivit estimărilor făcute de meteorologi, un record zilnic al ultimilor 50 de ani.

"În anul 1995, pe 27 februarie, s-au atins recordurile lunare absolute, adică cea mai ridicată temperatura înregistrată vreodată în luna februarie de când se fac măsurători la staţiile meteo. Atunci au fost 26 de grade Celsius la Medgidia şi 23 de grade în Bucureşti ", a subliniat meteorologul ANM.