Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a depăşit pragul de 40% la gradul de absorbţie a fondurilor europene alocate României în perioada 2007-2013 prin Programul Operaţional Regional (POR).

În urma ultimei plăţi, din luna septembrie, realizată de Comisia Europeană către România, fondurile europene absorbite prin POR se ridică la 1,49 miliarde de euro. Suma reprezintă 40,05% din totalul de circa 3,72 miliarde euro, alocate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru acest program, în perioada 2007-2013.

Gradul de absorbţie a fondurilor europene prin POR înregistrează, astfel, o creştere cu peste 15 puncte procentuale faţă de 1 ianuarie 2013. Creşterea a fost generată de implementarea, în acest an, a măsurilor privind accelerarea procesării cererilor de rambursare, aplicarea sistemului de cereri de plată pentru beneficiari şi asigurarea disponibilităţilor de plată prin împrumuturi de la Trezorerie. POR se menţine, astfel, pe primul loc la capitolul absorbţie de fonduri europene în rândul programelor operaţionale derulate în România.

'Evoluţia semnificativă a absorbţiei prin POR ne confirmă că măsurile adoptate în acest an sunt eficiente. Am reuşit să simplificăm procedurile şi să reducem timpii de procesare a dosarelor şi de plată. Avem toată încrederea că, păstrând acelaşi ritm susţinut, vom atinge ţinta de 50%, pe care ne-am propus-o pentru finalul anului 2013.', a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, la seminarul 'Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbţiei fondurilor europene' organizat de MDRAP vineri, 27 septembrie, la Palatul Parlamentului.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA), gestionat in prezent tot de MDRA, acesta se situează pe al doilea loc în cadrul programelor operaţionale derulate în România. Gradul de absorbţie pentru PO DCA se ridică la 30,62%, faţă 12,1%, cât înregistra în luna mai 2012.
Programul Operaţional Regional 2007-2013, gestionat de MDRAP, are ca obiectiv general sprijinirea şi promovarea dezvoltării locale durabile, atât din punct de vedere economic, cât şi social, în regiunile României, prin îmbunătăţirea condiţiilor de infrastructură şi a mediului de afaceri, care susţin creşterea economică. Programul este finanţat printr-unul dintre fondurile structurale ale Uniunii Europene—Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), care sprijină regiunile UE cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeană. Bugetul total alocat POR pentru perioada 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro, din care aproximativ 85% reprezintă finanţare europeană.

Programul Operaţional 'Dezvoltarea Capacităţii Administrative' 2007-2013 este finanţat din Fondul Social European şi vizează dezvoltarea capacităţii administrative şi sprijinirea eforturilor de modernizare a administraţiei publice româneşti. Alocarea financiară europeană pentru PO DCA este de circa 208 milioane de euro, la care se adaugă co-finanţarea naţională, rezultând un buget minim al programului de 244,7 milioane de euro.