Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că procurorii s-au sesizat din oficiu şi efectuează acte de urmărire penală in rem pentru abuz în serviciu în cazul acoperişului Arenei Naţionale.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie s-au sesizat, în 18 ianuarie, din oficiu şi efectuează acte de urmărire penală in rem (faţă de faptă) cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

„La începutul lunii noiembrie a anului 2015, Primăria Bucureşti a decis închiderea „Arenei Naţionale” din cauza membranei acoperişului ce ar fi fabricat dintr-un material neomologat în România. Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Din datele existente, rezultă că proiectul prevedea edificarea unui acoperiş de tablă, fix, pentru care exista aviz ISU. Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaşte motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcţia unui acoperiş retractabil, din alt material, aspect care impunea obţinerea unui nou aviz ISU”, precizează DNA.

Procurorii au constatat că, la încheierea lucrărilor, deşi se ştia că nu este posibilă obţinerea avizului, s-a efectuat plata către constructor.

Construirea stadionului, susţine DNA, a costat 234 milioane euro, din care acoperişul a costat 84 milioane lei.

Primăria Capitalei a confirmat existenţa a două documente — autorizaţii de construire — emise de primăria Sectorului 2, cu aceeaşi dată şi acelaşi număr, pentru Arena Naţională, în timp ce administraţia locală susţine că ar fi vorba de o singură autorizaţie, rectificată la solicitarea PMB.

Oficiali ai PMB au precizat că documentele au fost identificate în cursul acestei săptămâni, în urma demersului pe care instituţia îl face pentru a găsi o soluţie pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Totodată, au spus aceştia, ”această situaţie face obiectul unei verificări interne, urmând ca rezultatul să fie făcut public în următoarele zile”.