Facilitatea antirachetă Aegis Ashore de la baza militară Deveselu din România este pregătită să funcţioneze, însă nu a fost certificată deocamdată, a declarat, la un recent simpozion de specialitate, amiralul Mark Ferguson, comandantul Forţelor Navale ale SUA în Europa, forţe care îşi testează în prezent capacităţile de disimulare a comunicaţiilor, relatează Defence News.

Totul funcţionează (...) Va funcţiona de minune. Echipele sunt la faţa locului, iar în prezent ne pregătim (...) Lucrăm la integrarea (scutului antirachetă — n.r.) în arhitectura NATO, iar în curând vom începe instalarea (restului sistemului — n.r.) în Polonia", a afirmat amiralul Mark Ferguson, la simpozionul din acest an al Surface Navy Association, care a avut loc săptămâna trecută, adaugă sursa citată.

El a precizat că forţele din Europa reduc nivelul de emisii, închizând unele radare şi diminuând comunicaţiile pentru a preveni bruiajul şi pentru a-şi ascunde mai bine poziţionarea şi profilul. Practica era una obişnuită în timpul Războiului Rece, iar acum revine în contextul în care SUA se confruntă cu agresivitatea forţelor militare ale Rusiei, mai notează Defence News.

"Trebuie să ne gândim cum vom putea obţine informaţii pe o navă dacă nu există satelit, dacă GPS-ul nu funcţionează. Aşa că organizăm exerciţii în care scoatem din funcţiune aceste sisteme. Trebuie să putem să executăm misiunea (de apărare împotriva rachetelor balistice) şi să luptăm chiar şi în cazul unor atacuri cibernetice", a mai spus oficialul militar american. 

AGERPRES