O navă rusească de război a deschis focul pentru a evita o coliziune cu o navă de pescuit sub pavilion turcesc. Ataşatul turc a fost chemat de urgenţă la Ministerul rus al Apărării, după incidentul ce a avut loc între nava de pază, Smetlivi, a Marinei ruse şi pescadorul turcesc în Marea Egee, la 22 km de insula grecească Lemnos.
La 09:03 (ora Moscovei), marinarii ruşi au constatat că o navă turcească se apropiase la mai puţin de un kilometru de cea rusă“, potrivit departamentului militar rus. În ciuda numeroaselor tentative ale navei Smetlivi, echipajul de pe barca turcească de pescuit nu a luat legătura cu marinarii ruşi şi nu a răspuns la semnalele luminoase sau cu rachete de semnalizare ale ruşilor, a subliniat ministerul rus. În timp ce nava turcă se afla la cel puţin de 600 m, echipajul navei ruseşti a recurs la utilizarea armelor de calibru mic pentru a atrage atenţia turcilor şi a evita coliziunea. Pescadorul turcesc şi-a schimbat în cele din urmă direcţia.

Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov l-a convocat pe ataşatul militar turc Ahmet Hakam Gunes în urma acestui incident şi "i s-a pus în vedere foarte serios că pot exista consecinţe nefaste ale actelor iraţionale ale autorităţilor de la Ankara faţă de contingentul militar rus" din Siria care efectuează raiduri aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova citat de AFP. Totodată, Rusia şi-a exprimat "preocuparea profundă faţă de acţiunile provocatoare ale părţii turce în privinţa distrugătorului rusesc Smetlivi", a precizat sursa citată. "Numai datorită unei întâmplări fericite am putut să evităm o tragedie", se arată în comunicat.

Adevarul