Armata rusă a acuzat sâmbătă Statele Unite că "ascunde" traficul de petrol spre Turcia din zonele controlate de organizaţia Statul Islamic în Siria, după ce Washingtonul a considerat aceste cantităţi "nesemnificative".

"Când oficialii americani spun că nu văd cum petrolul teroriştilor este transportat în Turcia prin contrabandă, nici măcar nu mint, ei vor să ascundă aceste acte", a scris Ministerul Apărării pe pagina sa de Facebook.

"În ultima vreme, declaraţiile Pentagonului şi ale Departamentului de Stat sunt legate de un teatru al absurdului", adaugă ministerul rus, sfătuind Washingtonul "să se uite la înregistrările video făcute de dronele sale care sunt acum de trei ori mai multe ca înainte la frontiera turco-siriană şi deasupra zonelor petroliere".

De la distrugerea unui bombardier rus la 24 noiembrie de către aviaţia turcă la frontiera cu Siria, Rusia acuză Turcia că profită de pe urma contrabandei cu petrol ce provine de la jihadişti. Pe baza unor fotografii prin satelit şi înregistrări video, armata rusă a prezentat miercuri ceea ce ea consideră a fi dovezi ale acestui trafic şi l-a acuzat personal de implicare pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi familia sa, aminteşte AFP.

"Cantitatea de petrol introdusă prin contrabandă este extrem de scăzută, s-a redus cu timpul şi este nesemnificativă ca volum, de petrol şi venituri", a declarat Amos Hochstein, coordonator pe probleme de energie internaţională în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit responsabililor americani, campania de bombardamente aeriene a avariat considerabil infrastructura petrolieră a jihadiştilor care controlează largi teritorii în Siria şi Irak.

Contrabanda petrolieră este una dintre principalele surse de finanţare ale organizaţiei ultraradicale care obţine, potrivit estimărilor, venituri de 1,5 milioane de dolari pe zi, aminteşte France Presse.

Mediafax