Cei şase reţinuţi în dosarul privind despăgubirea ilegală acordată de ANRP lui Mihai Rotaru, printre care omul de afaceri şi fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, au fost arestaţi, printr-o decizie a instanţei supreme.

Astfel, Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici, reţinuţi joi de procurorii anticorupţie, se întorc în arest.

Decizia de sâmbătă a instanţei poate fi contestată tot la ICCJ.

Mihai Rotaru, acţionar al CS Universitatea Craiova, este acuzat de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că i-a dat 600.000 de euro mită deputatului Ioan Oltean, pentru a-şi exercita influenţa asupra fostei preşedinte a ANRP Crinuţa Dumitrean pentru urgentarea şi aprobarea unei despăgubiri.

Rotaru a obţinut, în 17 iunie 2010, de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti, care ar fi fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din comisie, au făcut parte Crinuţa Dumitrean, care era şi preşedintele ANRP, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte al autorităţii, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, acuzaţi de abuz în serviciu.

Evaluatorul Sergiu Negurici este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru supraevaluarea terenului.

Procurorii arătau în referatul cu propunere de arestare că Ioan Oltean era "ca un şef" pentru fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean şi că era de notorietate în rândul funcţionarilor publici că Mihai Rotaru beneficia de despăgubiri generoase şi prompte urmare acestei relaţii, în vreme ce mii de dosare erau ţinute în aşteptare.

Mihai Rotaru cumpărase drepturile litigioase  pentru terenul respectiv de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, precizează procurorii, arătând că persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă.

Rotaru i-ar fi remis lui Oltean, anterior datei de 17 iunie 2010, suma de 600.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra Crinuţei Dumitrean în incinta unei parohii, spun procurorii.

Mediafax