Primarul suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe fapte, alături de şefi ai Poliţiei Locale.

Nichita a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru instigare şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, (2 infracţiuni, din care una în formă continuată — patru acte materiale).

În dosar au fost deferiţi justiţiei Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Poliţiei Locale Iaşi la data faptelor, şi Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale Iaşi la data faptelor.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în perioada 25 decembrie 2013 — 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia de primar, l-a determinat pe Hliboceanu să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale şi umane ale Poliţiei Locale Iaşi.

Poliţia Locală Iaşi s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de aproximativ 230.000 lei.Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin lui Nichita şi Hliboceanu. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES