Un clan de infractori români a fost învinuit pentru o serie de spargeri în regiunea Highlands, din Scoţia, ofiţeri de poliţie europeni fiind chemaţi să identifice criminali profesionişti din ţările lor, care vizează locuinţe şi companii din Marea Britanie, relatează Daily Express în ediţia online.

Membrii bandei, stabilită în Glasgow şi având în componenţă 50 de indivizi, sunt suspectaţi că au efectuat zeci de furturi din case, firme şi ferme din oraşele scoţiene Dumfries şi Galloway, în ultimele luni.

Comisarul-şef al poliţiei, Julian Innes, a învinuit grupul de infractori români din Glasgow pentru seria de infracţiuni, având legături specifice cu incidente din oraşul Fort William şi regiunea Nairn.

În ultimele săptămâni am observat o schimbare în tiparele infracţiunilor. În urma evaluărilor iniţiale, am constatat că unele spargeri sunt plănuite şi au fost cercetate în prealabil (...). Ei conştientizează faptul că Highlands este un loc foarte sigur de locuit şi prin natura geografiei noastre această regiune este rurală, iar pe aceste drumuri noaptea este mult mai multă linişte decât în alte zone", a declarat el.

Infractorii străini, inclusiv cei români, vor fi urmăriţi în cadrul Operaţiunii Trivium, care beneficiază de susţinere din partea Europol. Operaţiunea de căutare, care va dura până vineri, este desfăşurată de fiecare forţă de poliţie din Marea Britanie. Ofiţerii scoţieni de poliţie sunt ajutaţi pe teren de colegi din România, Letonia, Bulgaria, Olanda şi Irlanda.