Belgia a ridicat sâmbătă la nivel maxim nivelul de alertă teroristă pentru oraşul Bruxelles, a anunţat Centrul naţional de criză OCAM, referindu-se la o "ameninţare iminentă", potrivit AFP.

"Ca urmare a unei noi evaluări", Organizaţia de coordonare pentru analiza ameninţării (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, a declarat într-un comunicat că "nivelul de alertă teroristă a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului". "Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul ţării", a adăugat OCAM.

Această măsură intervine la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiţia belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care au făcut 130 de morţi la Paris la 13 noiembrie. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.

OCAM a descris "o ameninţare serioasă şi iminentă necesitând luarea de măsuri de securitate specifice, precum şi recomandări speciale pentru populaţie".

Centrul a lansat un apel locuitorilor capitalei belgiene să evite "locurile cu concentrare masivă de persoane", citând "concertele, marile evenimente, gările şi aeroporturile, transportul în comun", precum şi zonele comerciale foarte frecventate.

De asemenea, OCAM a recomandat populaţiei din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.