Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce Tribunalul Cluj a admis sâmbătă seara propunerea procurorilor DNA de a emite mandat pe numele său. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată, informează Agerpres.

Procurorii DNA l-au reţinut sâmbătă pe Daniel Don, director executiv AJOFM Cluj, pentru luare de mită şi fals în declaraţii, ambele în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2013 - noiembrie 2015, Daniel Don, în calitate de director executiv, a pretins şi a primit, în mod repetat, sume de bani totalizând peste 884.000 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanţate din fonduri europene, prin programele POSDRU şi FEAG.

„Din actele cauzei rezultă faptul că în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Daniel Don persoane provenind din rândul angajaţilor AJOFM, subordonaţi ai acestuia ori din rândul foştilor angajaţi suspendaţi din funcţie, aceştia fiind desemnaţi în calitate de experţi ai proiectelor. Remuneraţiile experţilor care compun echipa de management şi respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană şi sunt suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene. Întrucât potrivit prevederilor legale directorul Daniel Don nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonaţii săi”, susţin procurorii.

Anchetatorii au constatat că Daniel Don, în calitate de funcţionar public, are obligaţia completării declaraţiei de avere în cuprinsul căreia, sub sancţiunea atragerii răspunderii penale pentru infracţiunea de fals în declaraţii, trebuie să apară activele financiare.