Poliţiştii din Alba fac marţi dimineaţă 64 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani. Majoritatea percheziţiilor au loc în zona Roşia Montană.

Potrivit unui comunicat transmis de IGPR, au loc 59 de percheziţii în judeţul Alba, trei în Mureş şi câte una în Cluj şi Bihor, la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale.

Conform comunicatului, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 — 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.

Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

Prejudiciul cauzat este estimat la peste 600.000 de lei.

Poliţiştii vor pune în executare 48 de mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite în cauză.

Cercetarea se defăşoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani.