Un adăpost pentru refugiaţi situat la Munkedal, în vestul Suediei, a fost incendiat marţi la primele ore, acesta fiind al patrulea astfel de incident înregistrat în ultimele şapte zile în ţara scandinavă, potrivit thelocal.se.

Poliţia locală a anunţat că serviciile de urgenţă au fost alertate în jurul orei locale 04.00 (02.00 GMT), iar după trei ore pompierii încă nu reuşiseră să ţină focul sub control.

Anki Larsson, reprezentantă a poliţiei locale, a declarat pentru agenţia de presă suedeză TT că 'nimeni nu a fost rănit' în ceea ce pare a fi un act voluntar. În centrul de refugiaţi de la Munkedal pot fi găzduite temporar cel mult 20 de persoane.

Sămbătă noaptea, clădirea unei foste şcoli din localitatea suedeză Onsala (30 de kilometri sud de Goteborg) ce urma să fie amenajată ca centru de primire a refugiaţilor, a fost cuprinsă de flăcări. Imobilul urma să găzduiască solicitanţi de azil aflaţi în zona populată Kungsbacka, din sud-vestul Suediei.

În urmă cu o zi, o şcoală din regiunea suedeză Smaland fusese distrusă de foc. Şcoala urma să fie folosită pentru a găzdui refugiaţi şi fusese renovată recent. Marţea trecută, un imobil din Arlöv Skane, destinat pentru adăpostirea copiilor de refugiaţi, a fost grav avariat de un incendiu. Centrul urma să fie dat în folosinţă a doua zi.

Agenţia suedeză pentru migraţie (Migrationsverket) a lansat recent un apel către consiliile locale şi companii în care le solicită să pună la dispoziţie adăposturi pentru refugiaţi în timpul sezonului rece.

Potrivit Migrationsverket, de la începutul anului au solicitat azil în Suedia 95.430 de persoane. Astfel, s-a depăşit recordul din 1992, când au solicitat azil în ţara scandinavă 84.016 de persoane, majoritatea provenind din Balcanii Occidentali.

Premierul suedez Stefan Lofven a anunţat, vineri, că numărul refugiaţilor primiţi de Suedia în acest an ar putea depăşi 150.000.

AGERPRES