Sedii din Franţa ale grupului auto german Volkswagen au fost percheziţionate vineri şi sâmbătă, în ancheta privind softul de manipulare testelor de emisii la motoarele diesel, informează Journal du Dimanche.

Percheziţiile au avut loc în sediile Volkswagen din Villers-Cotterêts (regiunea Aisne) şi din Roissy (regiunea Val d'Oise), procurorii confiscând documente în format tipărit şi digital.

Percheziţii similare au avut loc în urmă cu câteva zile în filiale Volkswagen din Italia.

Justiţia franceză a iniţiat, la începutul lunii octombrie, propria anchetă pentru "înşelătorie în formă agravată" în cazul softului de emisii folosit de Volkswagen. Grupul auto german Volkswagen a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că circa 11 milioane de vehicule, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW ca a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german ar fi instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen, Audi, Skoda şi Seat. Dispozitivul este programat să activeze un sistem de filtrare completa a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situaţiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americana pentru Protecţia Mediului.