Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor VOICA ADRIAN, MANIC MIHAIL şi SÎRBU TUDOR pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna septembrie 2015, inculpatul Plugaru Chirilă Marian, persoană condamnată definitiv la pedeapsa închisorii de 12 ani pentru comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate, şi care se sustrage executării pedepsei, a iniţiat şi constituit o grupare infracţională organizată în scopul comiterii infracţiunii de trafic de migranţi pentru a obţine importante beneficii materiale.

S-a reţinut că la grupul infracţional organizat au aderat atât cetăţeni moldoveni cât şi cetăţeni români care aveau rolul de a prelua imigranţii intraţi în România de pe teritoriul Republicii Moldova şi de a-i transporta până la frontiera de vest, primind în schimbul activităţii infracţionale sume cuprinse între 1.000 şi 4.000 euro pentru fiecare persoană transportată.

În a doua jumătate a lunii septembrie 2015, membrii grupului infracţional au identificat pe teritoriul Republicii Moldova un număr de 6 migranţi, doi adulţi şi trei copiii minori de origine arabă şi un adult de origine iraniană, pe care i-au racolat prin promisiunea trecerii frontierei de stat în România şi transportării ulterioare în vestul Europei.

La data de 21.09.2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, au monitorizat membrii grupului infracţional în timp ce transportau cei şase migranţi, de la frontiera cu Republica Moldova, până în municipiul Iaşi, unde au acţionat pentru prinderea în flagrant a acestora.

Cu această ocazie, asupra membrilor grupului precum şi în autoturisme, au fost găsite şi ridicate 14 telefoane mobile, diferite înscrisuri în legătură cu cauza, precum şi diverse sume în bani (9.550 euro, 1.450 dolari SUA, 310 lei şi 5.000 lei R. Moldova).

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.