Membrii Alianţei Nord-Atlantice au ajuns vineri la un acord asupra unui pachet de măsuri prin care să ajute la consolidarea forţelor irakiene de apărare şi de securitate, inclusiv în domeniul formării militare, deminării şi luptei împotriva dispozitivelor explozive improvizate, relatează AP online.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că programul de ajutorare, aprobat de către cele 28 de state membre, este conceput să ajute Irakul prin furnizarea unei susţineri în domenii în care Alianţa Nord-Atlantică "este cel mai bine plasată pentru a adăuga valoare".
Aanalişti independenţi apreciază că o consolidare a capabilităţilor în domeniul apărării Irakului va contribui totodată la stabilizarea frontierei de sud a Turciei, o ţară membră NATO, şi va stimula campania militară a coaliţiei conduse de către Statele Unite cu scopul de a învinge gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).
Ambasadorii statelor NATO s-au reunit marţi într-o şedinţă de urgenţă, la solicitarea Turciei, în care au discutat despre ameninţarea pe care o reprezintă SI şi contramăsurile pe care Turcia le-a luat ca răspuns.
Bruno Lete, şeful Programului pentru Politică Externă şi de Securitate din cadrul German Marshall Fund al Statelor Unite, un centru de reflecţie cu sediul la Bruxelles, a declarat că reuniunea a "încurajat NATO să se gândească mai serios la strategia sa în sud" vizând SI şi alte grupări musulmane radicale active în Irak, Siria şi cea mai mare parte a Africii de Nord.
Până acum, subliniază Lete, şedinţele NATO de strategie s-au concentrat în principal asupra ameninţării percepute la est - Rusia.
Stoltenberg a declarat, citat într-un comunicat, că programul de asistenţă pentru Irak a fost elaborat la solicitarea Bagdadului şi în strânsă cooperare cu autorităţile irakiene. El a precizat că NATO plănuieşte să ajute Irakul în şapte dmenii prioritare, inclusiv prin consiliere în reformarea sectorului securităţii, eliminarea muniţiilor explozive, planificarea militară civilă, Aărarea cibernetică, medicina militară şi planificarea civilă pentru situaţii de urgenţă.
Preşedintele american Barack Obama şi alţi lideri din cadrul blocului militar s-au angajat în septembrie, la Summitul NATO din Ţara Galilor, la o "revitalizare a eforturilor (Alianţei) de a ajuta Irakul să construiască forţe de securitate mai eficiente".
Stoltenberg a anunţat că experţi NATO şi irakieni urmează să stabilească detaliile viitorelor programe de formare, care se vor desfăşura în Turcia şi Iordania.
Pachetul de ajutorare NATO, a subliniat secretarul general, este conceput atât în completarea a ceea ce face deja coaliţia împotriva SI condusă de Washington, cât şi a acţiunilor individuale ale aliaţilor NATO, Uniunii Europene (UE) şi ONU.