Rusia a anunţat marţi că îşi rezervă oficial dreptul de a nu pune în aplicare deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul în care acestea vin în contradicţie cu Constituţia rusă.

 'Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului care se bazează pe aceasta nu pot înlătura supremaţia Constituţiei ruse', a decis Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Sankt Petersburg, potrivit AFP.

Sesizată de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) care contestă o decizie a CEDO prin care Rusia este obligată să plătească o despăgubire record foştilor acţionari ai grupului petrolier Iukos, Curtea Constituţională rusă subliniază că Legea fundamentală este 'forţa juridică supremă' în ţară.

Dacă o decizie a CEDO 'vine în contradicţie cu Constituţia rusă, Rusia va fi nevoită să refuze punerea în aplicare' a acestei decizii, a explicat Curtea.

'Instituţiile judiciare supreme ale unor ţări europene, precum Germania, Italia, Austria sau Marea Britanie, respectă de asemenea supremaţia legilor lor fundamentale în aplicarea deciziilor CEDO', a adăugat Curtea Constituţională rusă.

La sfârşitul lunii iulie 2014, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari ai grupului Iukos, compania oligarhului Mihail Hodorkovski — un acerb critic al Kremlinului care a stat 10 ani în închisoare—, fiind lichidată de justiţia rusă în anii 2000 în urma acuzaţiilor de fraudă fiscală.

O sută de parlamentari ruşi au sesizat Curtea Constituţională pentru ca aceasta să decidă dacă Rusia, ţară care a semnat în 1996 Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, este obligată să pună în practică orice decizie CEDO, chiar şi pe cele care 'vin în contradicţie cu Constituţia rusă'.

AGERPRES