Un mic submarin încărcat cu 2,5 tone de cocaină, având drept destinaţie Mexic, a fost interceptat în Oceanul Pacific de autorităţile columbiene, în coordonare cu SUA, a anunţat  poliţia din Columbia, citată vineri de AFP.

"Poliţia naţională, în coordonare cu FBI, a inspectat un ‘submarin de buzunar’ între frontierele Mexicului şi Guatemalei, confiscând 2.482 de kilograme de cocaină şi capturând patru persoane de naţionalitate columbiană", a anunţat poliţia într-un comunicat.

Traficanţi din regiunea Valle del Cauca (vest) intenţionau să trimită drogurile către cartelele mexicane dinspre coasta pacifică a Columbiei, potrivit poliţiei.

Minisubmarinul artizanal, construit pe râul Pilde, precum şi suspecţii au fost transferaţi la Tampa, Florida, în sud-estul SUA.

Poliţia columbiană declară că a confiscat 81 de tone de cocaină de la începutul lui 2015, cantitate ce o egalează deja pe cea confiscată de-a lungul întregului an 2014.

Producţia de cocaină în Columbia, până în prezent primul producător mondial al acestui drog, la egalitate cu Peru, a explodat cu peste 50% în 2014, potrivit unui raport al ONU prezentat joi, care vede în aceasta "un semnal de alarmă".

Această creştere se explică prin majorarea suprafeţei cultivate, dar şi prin condiţiile climatice, mai favorabile pentru culturile de coca în 2014 şi care au permis un "randament" mai bun.