Operaţiunile de repunere pe linia de plutire a epavei navei de croazieră Costa Concordia s-au încheiat cu succes marţi dimineaţă la ora 02.00 GMT, pe insula Giglio, au anunţat autorităţile italiene, citate de AFP.
„Operaţiunea de (rotire) s-a încheiat. Vasul a atins verticala”, a anunţat în cursul unei conferinţe de presă Franco Gabrielli, şeful protecţiei civile italiene. Operaţiunea a demarat luni, la ora 07.00 GMT, cu o întârziere de trei ore, din cauza timpului nefavorabil.

Redresarea mastodontului de 114.000 de tone, eşuat în ianuarie 2012 la câţiva metri de Giglio, a fost întreruptă o oră (16.00-17.00 GMT) pentru întreţinerea cablurilor cu care nava a fost trasă din poziţia înclinată spre poziţia verticală. În jurul orelor 22.00 GMT, Franco Gabrielli a anunţat că „redresarea a depăşit pragul fatidic de 24 de grade”. Iniţial, Concordia era înclinată la 65 de grade faţă de verticală.

Dincolo de 24 de grade nu a mai fost nevoie ca epava să fie trasă cu ajutorul celor 36 de cabluri enorme din oţel. Revenirea la verticală s-a făcut prin umplerea cu apă de mare, controlată prin supape, a cutiilor uriaşe (înalte ca un imobil cu 7-11 etaje), aşezate pe partea stângă a navei. Costul provizoriu al operaţiunii a fost estimat la 600 milioane de euro, plătiţi de compania Costa Crociere, proprietara navei, şi de compania de asigurări.

Reamintim că vasul de croazieră Costa Concordia a naufragiat în Marea Mediterană, în apropierea insulei Giglio în ianuarie 2012. Nava avea peste 4.200 de persoane la bord, iar în catastrofă au decedat 32 de persoane.