Regele Spaniei Felipe al VI-lea a decis să-i retragă titlul de ducesă surorii sale, infanta Cristina, care este acuzată de delicte fiscale într-un scandal de corupţie în care este implicat soţul ei, a anunţat joi Palatul Regal, relatează France Presse. "Buletinul oficial de stat va publica mâine un decret regal prin care Majestatea Sa Regele revocă utilizarea titlului de Ducesă de Palma de Mallorca de către Alteţa Regală, infanta Cristina", a declarat palatul într-un comunicat.

Infanta Cristina, 49 de ani, este acuzată de infracţiuni fiscale în legătură cu afacerile soţului ei, Inaki Urdangarin, 47 de ani. Titlul de ducesă i-a fost conferit în 1997 de tatăl ei, regele Juan Carlos.

Fost campion olimpic la handbal, Inaki Urdangarin este suspectat că s-a folosit de poziţia sa în cadrul familiei regale pentru a obţine contracte în Insulele Baleare şi la Valencia prin intermediul unei societăţi non-profit, Noos, pe care o prezida. Plăţile ilegale ajung la suma de 6,1 milioane de euro.

La patru ani de la deschiderea anchetei, judecătorul José Castro, însărcinat cu ancheta, a dispus la 22 decembrie anul trecut să o trimită în faţa instanţei pe sora lui Felipe al VI-lea, o premieră în istoria monarhiei spaniole.

Magistratul o suspectează pe Cristina că a participat "activ" la fraudă folosind în scopuri personale o parte din banii deturnaţi prin intermediul unei companii fictive, Aizoon, deţinută în mod egal de cei doi soţi.

Agerpres