Radu Mazăre va fi cercetat în continuare în arest, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii, după ce instanţa supremă a admis contestaţia DNA la înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu.

Instanţa supremă a admis, pe 22 mai, cererea fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu. Decizia a fost contestată de procurorii DNA.

Miercuri, ICCJ a admis contestaţia procurorilor, astfel că Mazăre va rămâne în arest.

Tot Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, marţi, să respingă propunerea procurorilor DNA de a prelungi arestarea preventivă în cazul lui Radu Mazăre şi al lui Sorin Strutinsky, dispunând ca fostul edil şi omul de afaceri să fie arestaţi la domiciliu.

Decizia a fost contestată de procurori, judecătorii urmând să stabilească joi dacă vor prelungi arestul preventiv pentru Mazăre şi Strutinsky.

Radu Mazăre a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. Tot atunci a fost emis un mandat de arestare şi pentru Strutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar.

Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 - 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor. Radu Mazăre este primar al Constanţei din anul 2000, când a candidat ca independent, reuşind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constănţean. A fost singura dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câştigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanţa, ajungând acum la cel de-al patrulea mandat.