Circa 100 de avioane de vânătoare aparţinând SUA şi altor opt state europene au început luni un exerciţiu militar în zona arctică, în nordul Norvegiei, Suediei şi Finlandei, transmite Reuters. Exerciţiul are ca scop testarea cooperării între ţările nordice, o regiune îngrijorată de intensificarea acţiunilor militare ale Rusiei. El a fost planificat înainte ca anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia, anul trecut, să crească tensiunile la nivel regional.

'Obiectivul constă în antrenarea unităţilor în mod orchestrat şi desfăşurarea de operaţiuni aeriene complexe, în strânsă relaţie cu partenerii NATO', a precizat generalul norvegian Jan Ove Rygg, comandantul operaţiunii, într-un comunicat.

Exerciţiul, la care iau parte 4.000 de persoane, va dura până la 5 iunie. La el participă statele aliate SUA — Germania, Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Norvegia—, şi alte trei ţări — Suedia, Finlanda şi Elveţia, membre ale Parteneriatului pentru Pace al NATO.

Exerciţiul este unul dintre cele mai mari cu avioane de vânătoare în Europa în acest an şi al doilea de acest tip după cel din 2013. Se are în vedere desfăşurarea de astfel de exerciţii la fiecare doi ani, testându-se practic orice tip de intervenţie, de la doborârea de aeropurtate la realimentarea în aer.

AGERPRES