Jihadişti din Statul Islamic (SI) sosesc în Europa la bordul bărcilor pline de refugiaţi şi de imigranţi ilegali care ajung pe continent după ce traversează Marea Mediterană, informează BBC.

Un consilier al guvernului libian, Abdul Basit Haroun, a declarat pentru BBC că Statul Islamic ascunde militanţi islamişti printre miile de imigranţi care se îmbarcă având ca destinaţie Europa. Haroun spune că a obţinut aceste informaţii în urma discuţiilor pe care le-a purtat cu proprietarii de bărci din zonele din nordul Africii controlate de militanţii jihadişti. Oficialul libian susţine că Statul Islamic le permite să continue operaţiunile de trimitere de imigranţi ilegali în schimbul a 50% din veniturile pe care le obţin de pe urma fiecărui transport de imigranţi.

ONU estimează că numai în acest an circa 60.000 de oameni au încercat să traverseze Marea Mediterană. Se crede că peste 1.800 de oameni şi-au pierdut viaţa doar în 2015 în timp ce încercau să ajungă în Europa, dat fiind că ei călătoresc adesea în bărci nesigure şi supraaglomerate.

Într-un interviu la BBC Radio 5 live Investigates, Haroun a declarat că Statul Islamic folosesc bărcile "pentru oamenii lor pe care vor să-i trimită în Europa, dat fiind că poliţia europeană nu ştie cine face parte din Statul Islamic şi cine este refugiat".

Adesea, militanţii jihadişti stau separat de alţi imigranţi şi nu le este teamă de traversarea pe mare, spune Haroun, care adaugă că sunt "100% în favoarea Statului Islamic". Oficialul libian a avertizat totodată că jihadiştii plănuiesc comiterea de atacuri în Europa.

AGERPRES