Florian Walter nu a fost găsit de anchetatori după percheziţiile făcute miercuri la Romprest şi la locuinţele suspecţilor, dar sunt indicii că este în ţară, fiind dat în consemn la frontieră. Procurorii DIICOT vor cere arestarea în lipsă a lui Florian Walter. Surse din cadrul DIICOT au precizat că solicitarea de arestare în lipsă urmează să fie trimisă la Tribunalul Prahova.

Procurorul şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a declarat că, în urma celor 27 de percheziţii făcute în această cauză, vor fi duse la audieri 50 de persoane.

"Liderul grupării se sustrage urmăririi penale, sunt indicii că este în ţară şi oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în ţară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn", a precizat Giorgiana Hosu.

Anchetatorii au dispus şi măsuri asiguratorii pe bunuri mobile şi imobile, precum şi pe conturi ale suspecţilor.

Şeful Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Claudiu Cucu, a declarat că acesta este un caz început în noiembrie 2012, în care prejudiciul este foarte mare.

Claudiu Cucu a precizat că percheziţiile nu au fost încheiate, până în prezent fiind ridicate sume de bani de ordinul sutelor de mii de lei, în mai multe valute.

În acţiune au fost implicaţi 120 de poliţişti şi 65 de autoturisme, fiind sprijiniţi de Jandarmeria Bucureşti. Anchetatorii au cooperat în acest caz cu Direcţia Generală Antifraudă şi Serviciul Român de Informaţii.

Unele dintre firmele implicate în lanţul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi de soţia acestuia, Cristina Capră.

Conform anchetatorilor, relaţiile comerciale dintre firmele lui Capră şi cea a lui Walter nu au legătură cu forţa de muncă folosită de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorură de sodiu de la o firmă administrată de Cristina Capră, care achiziţionase, tot doar în acte, clorura de sodiu de la firma soţului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul său, de altă firmă controlată tot de el. Scopul tranzacţiei ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Prejudiciul estimat în acest dosar este de 20 de milioane de euro, procurorii punând măsuri asiguratorii de 18 milioane de euro pe bunuri ce aparţin firmei Romprest.

MEDIAFAX