Un cetăţean olandez, luat ostatic de gruparea islamistă Aqmi, a fost eliberat luni de soldaţi ai forţelor speciale franceze, în cadrul unei operaţiuni în nordul extrem al statului Mali, a anunţat Ministerul francez al Apărării, informează AFP.

Un comunicat precizează că 'ostaticul olandez Sjaak Rijke, răpit la Tombouctou în 25 noiembrie 2011', a fost eliberat 'în urma unei acţiuni militare conduse de forţele speciale ale Armatei franceze. Această acţiune de luptă a permis capturarea mai multor indivizi'.

La 25 noiembrie 2011, un grup de bărbaţi înarmaţi a luat cu asalt terasa unui hotel din Toumbouctou, oraş istoric din nordul Mali. Ei au ameninţat un grup de occidentali, pentru a-i forţa să-i urmeze. Unul dintre ei, un german, a încercat să opună rezistenţă şi a fost ucis. Un altul, de asemenea german, a reuşit să se ascundă.

Comando-ul i-a răpit pe Sjaak Rijke, pe sud-africanul Stephen Malcom McGown şi pe suedezul Johan Gustafson, ultimii doi aflându-se în continuare în mâinile răpitorilor.

În noiembrie 2014, Aqmi (Al-Qaida din Maghrebul islamic) a difuzat pe internet imagini video în care Sjaak Rijke se exprima cu ocazia împlinii a 1.000 de zile de detenţie.

În acele imagini, el se afla alături de Sege Lazarevic, ostatic francez în mâinile Aqmi, care a fost eliberat la puţin timp după aceasta, în schimbul eliberării a patru jihadişti închişi în Mali.

Agerpres