Opt persoane au fost reţinute, luni, în urma percheziţiilor făcute de poliţişti la 50 de adrese din Bucureşti, Ilfov, Dâmboviţa şi Ialomiţa, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro.
Surse din rândul anchetatorilor au precizat, luni seară, că opt persoane au fost reţinute în dosarul de evaziune fiscală în care a fost percheziţionat şi biroul unei firme de avocatură.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, peste 150 de poliţişti au făcut, luni, 50 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Dâmboviţa şi Ialomiţa, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, percheziţii au avut loc şi la firma de avocatură "Mirela Radu, Valentin Tudor şi Asociaţii", însă avocata Mirela Radu nu a fost reţinută.
"În urma documentării activităţii infracţionale, s-a stabilit că bănuiţii se foloseau de o firmă de avocatură şi de un lichidator judiciar pentru înfiinţarea şi ulterior lichidarea şi radierea mai multor firme, prin intermediul cărora încheiau tranzacţii fictive, în scopul deducerii ilicite de TVA", se arăta în comunicatul citat.
Prejudiciul în acest caz este estimat la suma de cinci milioane de euro, rulajul total al circuitului evazionist fiind de aproximativ 12 milioane de euro.
Potrivit anchetatorilor, suspecţii eliberau facturi fictive pentru firme care activau în domenii precum publicitate, tehnologia informaţiilor, construcţii, pază sau consultanţă, pe care reprezentanţii acestor societăţi le foloseau ulterior pentru a-şi deduce TVA în mod ilegal.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, din verificările efectuate rezultă că pe parcursul unei perioade de aproximativ trei ani, persoanele vizate au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale, transferând sume importante de bani în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă sau în conturile unor societăţi aparent la vedere.
De asemenea, a fost identificat un lanţ de fraudare tip carusel, conceput de unul dintre bănuiţi,în vârstă de 46 de ani, în scopul de a transfera, prin tranzacţii succesive, obligaţiile fiscale colectate de societăţile sale de la societăţile beneficiare ale tranzacţiilor fictive către societăţi tip fantomă controlate în fapt tot de acesta.
Pentru a face acest lucru, bănuitul a întocmit contracte de consultanţă fictive cu fiecare societate în parte, a controlat conturile societăţilor fantomă şi ale administratorilor acestor societăţi, gestionând o activitate de tranzacţii fictive prin documente fiscale şi financiare întocmite în fals.
Ancheta în acest caz este coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.