Armata SUA din Europa a desfăşurat o baterie de rachete de apărare Patriot în apropiere de Varşovia, ca parte a unor exerciţii comune cu Polonia menite a oferi noi asigurări în contextul conflictului din statul vecin Ucraina, relatează Reuters.

Forţele americane din Europa au precizat anterior în cursul săptămânii că obiectul acestor exerciţii ce vor dura o săptămână este "să ofere noi asigurări aliaţilor, să demonstreze libertatea de mişcare şi să descurajeze orice agresiune regională asupra flancului estic al NATO".

Bateria de rachete Patriot, produse de compania americană Raytheon, a ajuns în Polonia împreună cu 100 de militari americani şi aproximativ 30 de vehicule. Sistemul de rachete sol-aer a fost desfăşurat la baza militară de la Sochaczew, un oraş la circa 50 km de Varşovia.

Siemoniak a spus că este un lucru firesc ca Polonia să se antreneze cu aliaţii săi pentru apărarea oraşului.

"Suntem aici pentru a le arăta aliaţilor noştri polonezi că garanţiile de securitate ale SUA pentru Polonia, ca parte a NATO, nu înseamnă doar vorbe", a declarat, la rândul său, ambasadorul american la Varşovia.

Exerciţiile survin în contextul informaţiilor conform cărora Rusia a desfăşurat rachete balistice Iskander în enclava sa Kaliningrad din vecinătatea Poloniei ca parte a exerciţiilor de la începutul săptămânii.

AGERPRES