Noi incidente legate de islamismul radical în Statele Unite. Un bărbat de 47 de ani, veteran al Aviaţiei americane, a fost acuzat că a încercat să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic, iar un avion de pasageri a trebuit să aterizeze de urgenţă după ce un bărbat a strigat „Jihad” şi a încercat să intre în cabina piloţilor.

Nairod Nathan Webster Pugh a încercat să plece în Siria în luna ianuarie. Autorităţile l-au reţinut însă în Egipt şi l-au extrădat în Statele Unite. Agenţii FBI i-au găsit în laptop 180 de filme de propagandă jihadistă şi informaţii despre modul în care poate fi trecută ilegal graniţa turco-siriană. Fostul militar a lucrat timp de 4 ani ca mecanic de avioane în cadrul Aviaţiei americane şi s-a convertit la Islam în 1998.

Dan Caldwell, director al unei fundaţii pentru drepturile veteranilor: Experienţa sa în domeniul aviaţiei mă îngrijorează cel mai mult, deoarece ar fi avut acces la avioane fabricate în Statele Unite şi Europa, ar fi putut învăţa vulnerabilităţile acestor aeronave, unde ar fi putut ascunde arme, bombe.

Un alt incident a avut loc în capitala americană Washington. Un avion cu 33 de pasageri la bord a trebuit să se întoarcă de urgenţă, la scurt timp de la decolare, după ce un bărbat a încercat să intre în cabina piloţilor. Suspectul a alergat pe coridor, a strigat „Jihad! Jihad!” şi a spus „avionul urmează să se prăbuşească”. Nu a reuşit să intre în carlingă, deoarece a fost oprit de ceilalţi pasageri.

Joshua Lindstrom, pasager: Totul s-a întâmplat foarte rapid. Mi-am luat soţia de mână şi i-am zis că asta nu e bine. Am vrut să-mi desfac centura şi am văzut că şi un alt pasager făcea acelaşi lucru. Bărbatul acesta a fost ca un fulger, a sărit imediat din scaun şi l-a pus pe suspect la pământ.

Bărbatul a fost legat şi predat autorităţilor, după aterizare. Oficialii americani au declarat că suspectul nu are legături cu teroriştii.