Accesul la site-ul Charlie Hebdo era blocat vineri în Turcia, împreună cu link-urile specifice cu trimitere la revista satirică franceză, relatează agenţia DPA, precizând că utilizatorii care încercau să acceseze site-ul constatau afişarea unui mesaj de eroare.

Charlie Hebdo a publicat caricaturi pe care unii musulmani le consideră ofensatoare. În luna ianuarie, birourile publicaţiei din Paris au fost atacate de extremişti având legături cu Al-Qaida, fiind ucise 12 persoane, ceea ce a stârnit proteste pe plan internaţional.

Blocarea de către Turcia a site-ului Charlie Hebdo pare să facă parte dintr-un ordin al unui tribunal de luna trecută, care a blocat zeci de site-uri cu conţinuturi considerate insultătoare la adresa islamului, potrivit relatărilor media din acea vreme.

Un ordin a fost de asemenea emis pentru blocarea site-ului unei organizaţii ateiste din Turcia, a afirmat organizaţia pe pagina sa de Facebook. Engelliweb.com, care monitorizează cenzura pe Internet în Turcia, a afirmat că în jur de 67.000 de site-uri sunt în prezent blocate în întreaga ţară. Multe dintre ele sunt pornografice, dar printre ele se află şi un mare număr de site-uri politice, în special unele care au legături cu mişcări kurde.

Anul trecut, autorităţile turce au blocat Twitter şi YouTube până când interdicţia a fost ridicată prin hotărâri judecătoreşti.

Criticii preşedintelui Recep Tayyip Erdigan l-au acuzat pe şeful statului turc că devine tot mai autoritar şi că îi reprimă pe oponenţi, dintre care mulţi folosesc deseori media sociale pentru a-şi exprima dezacordul.

PA precizează că Turcia se află pe locul 149 pe o listă cu 180 de ţări privind libertatea presei, publicată de organizaţia Reporteri fără Frontiere.