Forţele kurde, partenere-cheie ale coaliţiei internaţionale antijihadiste, au distrus mii de case în nordul Irakului, aparent într-o încercare de a deplasa cu forţa populaţii arabe, acuză Amnesty International, relatează AFP în pagina electronică.

Un oficial kurd a respins acuzaţiile organizaţiei nonguvernamentale (ONG) cu sediul la Londra, punând distrugerile pe seama luptelor.

Amnesty a anunţat miercuri că aceste distrugeri au avut loc după ce forţe kurde au cucerit zone care se aflau sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care a cucerit în 2014 bucâţi vaste din teritoriul irakian la nord şi la vest de Bagdad.

"Forţele (regiunii autonome Kurdistan) par să ducă o campanie deliberată cu scopul de a deplasa cu forţa populaţiile arabe", a declarat Donatella Rovera, o consilieră pentru situaţii de criză de la Amnesty.

"Deplasarea civililor cu forţa şi distrugerea deliberată a caselor şi bunurilor acestora fără o justificare militară pot echivala cu crime de război", a subliniat ea.

Amnesty a anunţat că imagini satelitare arată "distrugeri vaste".

"Forţele Guvernului regional al Kurdistanului şi miliţii kurde au distrus mii de case cu buldozerul, detonându-le sau arzându-le, aparent cu intenţia de a dezrădăcina populaţiile arabe", precizează ONG-ul.

Potrivit Amnesty, forţele kurde caută "să se răzbune din cauza unei presupuse susţineri" a SI de către locuitorii acestor case.

Organizaţia a adunat probe cu privire la "deplasări forţate şi distrugeri de case la scară mare" de către forţe kurde în provinciile Ninive, Kirkuk şi Diyala.

Aceste provincii se află în afara Kurdistanului, însă forţele kurde şi-au consolidat controlul în anumite zone din aceste provincii, după ce trupele irakiene au fugit din zonele respective în timpul ofensivei SI din 2014.

Statele Unite, care conduc coaliţia împotriva SI, efectuează atacuri aeriene în susţinerea forţelor kurde, în Irak, începând din august 2014.

Mediafax