Vulcanul Villarica, în sudul Chile, unul dintre cei mai activi din America de Sud, a erupt marţi, autorităţile fiind nevoite să evacueze mii de persoane din cauza scurgerii lavei şi topirii zăpezii, relatează AP.

Vulcanul Villarica a erupt marţi, în jurul orei locale 03.00 (08.00, ora României), potrivit Biroului naţional pentru situaţii de urgenţă, care a emis o alertă roşie şi a ordonat evacuării.

Presa locală a prezentat imagini cu lava care înainta în pantă şi un nor de cenuşă care se ridica spre cer.

Aproximativ 3.500 de persoane au fost evacuate până în prezent, inclusiv turişti, a declarat ministrul de Interne Rodrigo Penailillo. Ministrul chilian a avertizat că erupţia a cauzat topirea gheţarilor şi a zăpezii, iar debitele a numeroase râuri din zonă urmează să crească. Autorităţile au avertizat, de asemenea, asupra riscului producerii unor alunecări de teren.

Preşedinta Michelle Bachelet a anunţat că se va deplasa în zonă pentru a verifica aplicarea măsurilor de siguranţă şi a cerut populaţiei să rămână calmă.

Vulcanul Villarica este situat în sudul Chile, în apropiere de orăşelul turistic Pucon (22.000 de locuitori), la 670 de kilometri sud de capitala Santiago. Acest vulcan, care are 150 de metri adâncime şi un crater cu un diametru de 200 de metri, erupe periodic. Ultima erupţie majoră a cunoscut-o în 1984.

Chile numără peste 2.000 de vulcani, dintre care aproximativ 90 sunt activi.