Mai mult de 80 la sută dintre ruşi au o părere negativă despre Statele Unite, sentimentul antiamerican ajungând astfel la un nivel record în ultimii 25 de ani, potrivit unui sondaj citat de Moscow Times în ediţia electronică.

Conform sondajului efectuat de Centrul Levada, peste 80 la sută dintre respondenţi au o părere negativă despre Statele Unite, în timp ce în 1992 procentajul era exact invers. De asemenea, peste 70 la sută dintre ruşi au o opinie negativă despre Uniunea Europeană, se arată în sondajul realizat în perioada 23-26 ianuarie pe un eşantion de 1.600 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,4 procente, scrie Moscow Times.

Relaţiile politice ale Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat la nivelul din perioada Războiului Rece anul trecut, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În condiţiile în care conflictul separatist din estul Ucrainei s-a intensificat şi se prelungeşte, iar unii congresmeni americani fac apel la furnizarea de arme forţelor ucrainene, opinia publicului rus nu se va îmbunătăţi probabil prea curând, comentează Moscow Times.

Părerea ruşilor despre SUA şi Uniunea Europeană s-a degradat treptat începând din 2011, cea mai accentuată deteriorare fiind înregistrată în martie 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Majoritatea ruşilor au susţinut această anexare, sentimentul patriotic determinând o creştere a popularităţii preşedintelui rus Vladimir Putin la niveluri record, în prezent de aproximativ 85 la sută.

Părerea ruşilor despre Ucraina s-a deteriorat semnificativ de asemenea, de la o rată de aproximativ 75 la sută a opiniilor pozitive în iulie 2013, la aproape 65 la sută din opiniile negative în prezent.

În schimb, părerea ruşilor despre China s-a îmbunătăţit, înregistrând o creştere de peste 20 de puncte procentuale din noiembrie 2013, în prezent 81 la sută dintre respondenţi având o opinie pozitivă.

Opinia cetăţenilor ruşi faţă de Belarus a rămas relativ constantă în ultimii 15 ani, la aproximativ 80 la sută din părerile pozitive.

MEDIAFAX