Declaraţia gravă vine din partea lui Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO. În principiu, avertismentul nu este o simplă declaraţie politică, ci unul cu conotaţii importante, din moment ce, mai mult ca sigur, Rasmussen – chiar dacă nu mai are o funcţie cheie – nu poate vorbi în necunoştinţă de cauză şi nici nu poate, în principiu, să facă orice declaraţii.
“Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea orchestra un atac militar "hibrid" împotriva unui stat baltic, pentru a testa capacitatea de reacţie a Alianţei Nord-Atlantice. Miza nu este neapărat Ucraina. Vladimir Putin vrea să restabilească statutul de mare putere al Rusiei", a declarat Rasmussen, citat de site-ul cotidianului The Telegraph.
"Există o mare probabilitate ca Rusia să intervină militar într-un stat baltic, pentru a testa reacţia NATO în virtutea Articolului 5", care prevede solidaritatea colectivă, subliniază Rasmussen.
"Vladimir Putin ştie că, dacă va trece de linia roşie şi va ataca un stat NATO, va fi învins. Trebuie să fim destul de clari în această privinţă. Dar el este specialist în conflicte hibride", adaugă Rasmussen, explicând că armata rusă ar putea interveni cu militari fără însemne în Estonia sau Lituania, unde sunt mari comunităţi rusofone. În această situaţie, ţări membre NATO precum Ungaria sau Grecia, care au relaţii diplomatice şi comerciale bune cu Rusia, ar putea minimiza incidentul.
Alianţa Nord-Atlantică a decis construirea a două cartiere generale regionale, în România şi Polonia, şi va înfiinţa centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă, în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de reacţie rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari şi o capacitate de intervenţie în cel mult 48 de ore.
Sursa: MEDIAFAX