NATO a decis înfiinţarea de centre de comandă suplimentare în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România. Măsura va conduce inevitabil la schimbări "adecvate" în planurile militare ale Rusiei, a declarat vineri emisarul Moscovei la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko.

"Deschiderea unor centre militare suplimentare la graniţele noastre nu este altceva decât o încercare de a exercita presiune asupra Rusiei", a spus Grushko, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit emisarului rus, "schimbările serioase din cadrul situaţiei politico-militare" de-a lungul frontierei ruseşti vor conduce "în mod natural" la schimbări în planurile militare ale Rusiei, menite să garanteze securitatea ţării.

Joi, miniştrii Apărării din ţările membre NATO au convenit asupra creării a şase noi centre de comandă şi control şi au anunţat, de asemenea, că Forţa NATO de reacţie rapidă va fi dublată şi va include 30.000 de persoane.

Decizia "creează un risc mare pentru Rusia", în primul rând în Ţările Baltice, care ar putea deveni o regiune de "confruntare militară", a subliniat Gruşko.

Totodată, el a subliniat că, dacă NATO decide să ofere ajutor letal Kievului în conflictul din Ucraina rezultatele vor fi "imprevizibile".

"NATO ne spune că nu furnizează nimic, că nu sunt furnizate arme letale (Ucrainei). Din perspectiva situaţiei pe teren nu este nicio diferenţă dacă armele sunt furnizate de NATO sau separat de statele membre NATO", le-a spus Gruşko jurnaliştilor ruşi.

"În oricare dintre cazuri, presupunem că aceste livrări sunt inacceptabil, ele agravează în mod semnificativ situaţia (în Ucraina) şi pot avea cele mai periculoase şi impredictibile consecinţe", a subliniat el.