"Ar fi fost bine să enunţăm aceste incertitudini astfel încât conducătorii să poată să evalueze riscul şi să acţioneze sau nu", a declarat Louis Uccelini, directorul National Weather Service (NWS), într-o conferinţă de presă telefonică, subliniind complexitatea modelelor meteorologice.

El a anunţat că NWS va "examina foarte atent această problemă" şi va evalua necesitatea "unei noi abordări faţă de acest tip de furtună".

Însă directorul a insistat asupra oportunităţii deciziei de a închide sistemul de transport, şcolile şi alte activităţi şi a dat asigurări că este mai bine să te pregăteşti pentru ceea ce este mai rău.

"Mulţumită acestor decizii (din aproape toată partea de nord a Coastei de Est) şi a disciplinei oamenilor, am avut mai puţini morţi din cauza furtunii, mai puţine accidente de circulaţie şi ambuteiaje decât la precedentele furtuni de iarnă", a subliniat Uccelini.

El a anunţat, de asemenea, că, în afară de New York, cantităţi importante de zăpadă s-au înregistrat în anumite zone din Connecticut (58 de centimetri), în estul Long Island din nordul New Yorkului (70 de centimetri) şi în Massachusetts (81 de centimetri). Acest stat este afectat, de asemenea, de numeroase inundaţii în zona de coastă, o situaţie care s-ar putea agrava din cauza mareei de la sfârşitul zilei.

Previziunile meteorologice anunţau duminică, pentru Manhattan, una dintre cele mai importante furtuni din ultimele decenii, stratul de zăpadă urmând să atingă un metru. În final, zăpada s-a aşternut într-un strat de 25 de centimetri.

MEDIAFAX

Foto:ibtimes.com