Lituania va publica un manual de supravieţuire pentru cetăţeni, din cauza îngrijorării privind acţiunile pe care ţara vecină Rusia le-ar putea lua împotriva sa. Ministerul Apărării va trimite manualul în librăriile din Lituania săptămâna viitoare. Cartea va fi distribuită şi la evenimente militare. ”Cetăţenii trebuie să reziste unei ocupaţii străine prin demonstraţii şi greve, sau măcar să îşi facă treaba la locul de muncă mai prost decât de obicei”, scrie manualul. În eventualitatea unei invazii, cartea sugerează că lituanienii trebuie să se organizeze pe Twitter şi Facebook şi să încerce să atace cibernetic inamicul.

Guvernul Lituaniei ia de asemenea în considerare ca toate clădirile nou construite să fie prevăzute cu adăposturi.

”Exemplele Georgiei şi Ucrainei, care şi-au pierdut părţi din teritorii, ne arată că nu putem permite o asemenea situaţie şi că trebuie să fim pregătiţi. Atunci când Rusia şi-a început agresiunea în Ucraina, am înţeles că vecinul nostru nu este prietenos”, a declarat Ministrul Apărării, Juozas Olekas.

Lituania a făcut parte din Uniunea Sovietică, alături de Lenonia şi Estonia. De la declararea independenţei sale, în 1991, ţara s-a alăturat rapid alianţei NATO şi Uniunii Europene.

Mediafax